Γνώρισε τον εαυτό σου για να γνωρίσεις τον κόσμο και την ευτυχία! Μήπως αυτό σημαίνει ότι σκύβοντας να δούμε τα βάθη της ψυχή μας τελικά βρίσκουμε τι κοινό έχουμε όλοι μας; Ότι το ''παγκόσμιο είναι και προσωπικό'' όπως είπε ο φιλόσοφος Γκαμπριέλ Μαρσέλ. Ο Κάρλ Γιουνγκ ψυχολόγος-αναλυτής θα μας βοηθήσει διευκρινίζοντας μας ότι το «εγώ» δεν αποτελεί το κέντρο ολόκληρης της προσωπικότητας, άλλα μόνο το κέντρο του πεδίου της συνειδήσεως
Γνώρισε τον εαυτό σου για να γνωρίσεις τον κόσμο και την ευτυχία!
Μήπως αυτό σημαίνει ότι σκύβοντας να δούμε τα βάθη της ψυχή μας τελικά βρίσκουμε τι κοινό έχουμε όλοι μας; Ότι το ''παγκόσμιο είναι και προσωπικό'' όπως είπε ο φιλόσοφος Γκαμπριέλ Μαρσέλ.
Ο Κάρλ Γιουνγκ ψυχολόγος-αναλυτής θα μας βοηθήσει διευκρινίζοντας μας ότι το «εγώ» δεν αποτελεί το κέντρο ολόκληρης της προσωπικότητας, άλλα μόνο το κέντρο του πεδίου της συνειδήσεως.
Το κέντρο του συνόλου της προσωπικότητας το ονόμασε «αυτό» που περιλαμβάνει την συνειδητή και ασυνείδητη ζωή. Μελετώντας τη φύση του «αυτό» μέσα από τις δικές του εμπειρίες και τις εμπειρίες των ασθενών του, έφτασε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τη δυνατότητα του ατόμου να γίνει ο εαυτός του και να καταλάβει ότι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που έχουν όλοι γύρω του.
Χωρίς αυτή τη συνειδητοποίηση ο άνθρωπος παραμένει εγκλωβισμένος στην ατομικότητα του, προσπαθώντας να βρει και να αποκτήσει μια προσωπική ταυτότητα που συνεχώς του διαφεύγει.
Το «αυτό» εκφράζει κατά κάποιον τρόπο, το δημιουργικό πνεύμα που αναπτύσσεται τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Αυτή η σκέψη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την ομορφιά και την τελειότητα της ζωής .Υπό την έννοια αυτή μπορούμε να δούμε τις δυσκολίες ως μια έκφραση αυτής της τελειότητας, αφού μας υπενθυμίζουν την αληθινή μας φύση. Μας παροτρύνουν να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως το πολυτιμότερο πλάσμα στον κόσμο, και με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίζουμε κάθε συνάνθρωπο μας.
Αυτή η διαδικασία την οποία ο Γιουνγκ ονόμασε διαδικασία ατομίκευσης, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει θα χρωματίσει ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου. Η ψυχολογία του θα αλλάξει, όλη του η ζωή προσανατολίζεται στην αυτοπραγμάτωση, στη δημιουργία μιας σχέσης με το άγνωστο και τα μυστήρια που φέρουμε μέσα μας.
Τι κερδίζουμε από αυτή την προσπάθεια αυτογνωσίας;
Κατ’ αρχάς η αυτογνωσία προτρέπει τον άνθρωπο να κοιτάξει πιο σφαιρικά τον εαυτό του, κι αυτή η ευρύτερη ματιά θα τον βοηθήσει να δει και τα καθημερινά προβλήματα μέσα στη σχετικότητα τους, δίνοντας τους ένα σφαιρικό νόημα. Επίσης τον βοηθά στη δημιουργία μιας στενότερης επαφής, όχι μόνο με τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και με την κοινωνία, την ανθρωπότητα και το σύμπαν, των οποίων αποτελεί μέρος. Τέλος, επιτρέπει την ικανοποίηση της βαθύτερης ενόρμησης του ανθρώπου, που είναι η αναζήτηση της ευτυχίας.
Σε ένα πρώτο στάδιο, πιστεύουμε ότι βρίσκουμε την ευτυχία στα πράγματα και στις σχέσεις που θεωρούμε απόλυτα, άλλα μετά από κάποιο διάστημα, έρχονται αναπόφευκτα τα πρώτα σημάδια απογοήτευσης. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η αναζήτηση της ευτυχίας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν θέσουμε ως σκοπό της ζωής μας τη γνωριμία με τον βαθύτερο εαυτό μας και με όλα όσα είμαστε, ακόμα κι αν η αναζήτηση αυτή απαιτεί την εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πλευρών μας.
Η σχέση ανάμεσα στο εγώ και στο αυτό μας δίνει το αίσθημα της ευτυχίας, διότι όταν ενωνόμαστε με τη βαθύτερη ουσία μας, το εγώ παύει να αισθάνεται απομονωμένο και εγκαταλειμμένο.
Η αυτογνωσία οδηγεί στην ευτυχία.