Loading color scheme

Κέας 6 ,
Ηλιούπολη

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Κάποιες φορές, μέσα στην ημέρα μας νιώθουμε έναν εκνευρισμό, μια υπερένταση, η διάθεσή μας δεν είναι καλή και δυσκολευόμαστε πολύ να συγκεντρωθούμε. Ίσως όλα αυτά να συνοδεύονται και από ταχυπαλμίες, πονοκέφαλο, δύσπνοια, έξαψη ή και ζάλη. Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε το γιατί, ούτε και να το αντιμετωπίσουμε.

Κάποιες φορές, μέσα στην ημέρα μας νιώθουμε έναν εκνευρισμό, μια υπερένταση, η διάθεσή μας δεν είναι καλή και δυσκολευόμαστε πολύ να συγκεντρωθούμε. Ίσως όλα αυτά να συνοδεύονται και από ταχυπαλμίες, πονοκέφαλο, δύσπνοια, έξαψη ή και ζάλη.

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε το γιατί, ούτε και να το αντιμετωπίσουμε. Όμως σίγουρα μας δυσκολεύουν αρκετά και δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε την ημέρα μας. Αν καταφέρουμε να αναζητήσουμε τι μας προκάλεσε αυτές τις αντιδράσεις συνήθως καταλήγουμε σε καταστάσεις που νιώσαμε πίεση.

Το στρες, γενικά θεωρείται ως συνώνυμο με την αγωνία και ορίζεται ως «σωματική, πνευματική ή συναισθηματική πίεση ή ένταση» ή «μια κατάσταση που το άτομο αντιλαμβάνεται ότι οι απαιτήσεις υπερβαίνουν τις προσωπικές του ικανότητες».

Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με ένα στρεσογόνο ερέθισμα, εισέρχεται ενστικτωδώς σε μια κατάσταση διέγερσης και άμεσης κινητοποίησης. Για παράδειγμα αν περνάω το δρόμο και δω να έρχεται κάποιο αυτοκίνητο (πραγματικός κίνδυνος), κινητοποιούμαι ώστε να φτάσω γρήγορα στο πεζοδρόμιο. Όταν φτάσω στο πεζοδρόμιο και ο κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον έρχεται μια κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν νιώθουμε στρες επειδή υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος, για το λόγο αυτό δεν επέρχεται σύντομα η ηρεμία.

Ποιές είναι οι διαφορές των δυο φύλων; Οι γυναίκες αγχώνονται περισσότερο; Οι άνδρες το αναγνωρίζουν ή το αντιμετωπίζουν λιγότερο;

Τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες διακρίνουν τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία τους, όμως για τους άνδρες είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν στους άλλους, κάποιες φορές και στον εαυτό τους, αυτά που νιώθουν. Επομένως η μεγαλύτερη διαφορά των δυο φύλων δεν είναι τόσο στην αναγνώριση του στρες αλλά στην παραδοχή και στην αντιμετώπιση. Οι άνδρες προσπαθούν να το επιλύσουν μόνοι τους, χωρίς να ζητήσουν τη στήριξη τρίτων και συνήθως χωρίς να τους ενημερώσουν για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Από την άλλη οι γυναίκες, διαρκώς αναλύουν τι νιώθουν εκείνες, αλλά και οι άλλοι. Ο κόσμος των συναισθημάτων αποτελεί πηγή ενδιαφέροντος για εκείνες και γι’ αυτό ακούμε τη λέξη στρες συχνότερα από τα χείλη τους.

Όμως πέρα από τις διαφορές των δυο φύλων, οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα και υψηλότερα επίπεδα στρες. Αυτό συμβαίνει γιατί αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους που συχνά οι ρόλοι αυτοί συγκρούονται μεταξύ τους. Η γυναίκα, η σύζυγος, η μητέρα, η κόρη, η υπάλληλος, όλες στο ίδιο πρόσωπο. Και ο άνδρας θα πάρει τους αντίστοιχους ρόλους, αλλά συνήθως στα οικογενειακά ζητήματα θα έχει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο. Θα έχουν δηλαδή ρυθμιστεί από τη σύζυγο ή τη μητέρα και στη συνέχεια εκείνος θα βοηθήσει.

Φυσικά και η ίδιες οι γυναίκες τοποθετούν τον εαυτό τους σε αυτή τη θέση. Τους αρέσει να «διευθύνουν» το σπίτι τους και να γίνονται απαραίτητες για τους άλλους μέσα από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια οι καθημερινές τους υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται χωρίς όμως μετά να διαιρούνται.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες;

Στην καθημερινότητα συχνά συμβαίνουν γεγονότα που μας δυσκολεύουν πολύ, είναι λοιπόν σημαντικό να θυμηθούμε τα λόγια του Επίκτητου:

 «Εκείνο που μας αναστατώνει δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα, αλλά η αντίληψη που έχουμε για αυτά».

Οι σκέψεις μας λοιπόν πάνω σε κάποιο γεγονός έχουν σημασία, αυτές γεννούν τα συναισθήματα και όχι το ίδιο το γεγονός. Επομένως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τι σκεφτόμαστε και πως ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη και στη συνέχεια αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, χρειάζεται να το αμφισβητήσουμε και να το αντικαταστήσουμε με κάτι πιο ρεαλιστικό.

Η καλή διατροφή και η άσκηση είναι φυσικά αντιστρεσογόνα. Όταν συνδυάζονται και με χαμόγελα, αγκαλιές και γενικά θετικά συναισθήματα και δραστηριότητες που μας φτιάχνουν τη διάθεση μπορούν να μειώσουν θεαματικά το στρες.

Related Articles

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Diadiktuo.eu || ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ Ε-base.gr

Publish modules to the "offcanvs" position.