Loading color scheme

Κέας 6 ,
Ηλιούπολη

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

Όταν το σώμα μας βιώνει μια αιφνίδια εγρήγορση και κατακλύζεται από συναισθήματα φόβου, έντονου άγχους και μια σειρά από σωματικά και νοητικά συμπτώματα πιθανότατα έχει κάνει την εμφάνισή της μια κρίση πανικού. Η εμπειρία αυτή είναι πολύ ισχυρή για το άτομο και γι’ αυτό η πρώτη αίσθηση που δίνει σε κάποιον είναι ότι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην υγεία του.

Όταν το σώμα μας βιώνει μια αιφνίδια εγρήγορση και κατακλύζεται από συναισθήματα φόβου, έντονου άγχους και μια σειρά από σωματικά και νοητικά συμπτώματα πιθανότατα έχει κάνει την εμφάνισή της μια κρίση πανικού. Η εμπειρία αυτή είναι πολύ ισχυρή για το άτομο και γι’ αυτό η πρώτη αίσθηση που δίνει σε κάποιον είναι ότι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην υγεία του, ή ότι έπαθε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο ή ότι έχει αρχίσει να "τρελαίνεται".  

Ωστόσο η κρίση πανικού, αν και είναι πολύ έντονη, δεν θα προκαλέσει κάποια σωματική, ψυχολογική ή νοητική “βλάβη”. Είναι μόνο μια ένδειξη ότι έχουμε πιεστεί σε επίπεδα που δεν μπορούμε να αντέξουμε και ο οργανισμός μας το εκδηλώνει πλέον και σωματικά.

Ένα από τα πιο δύσκολα χαρακτηριστικά των κρίσεων πανικού είναι ο φόβος και το άγχος προσμονής της επόμενης κρίσης. Αυτή η διαρκής ανησυχία και επιφυλακή για τα συμπτώματα ή τις καταστάσεις που θα πυροδοτήσουν μια επόμενη κρίση μπορεί όντως να μας οδηγήσουν σε μια επόμενη κρίση. Επίσης η ανησυχία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο από την ίδια την κρίση και τελικά κουράζει και περιορίζει το άτομο καθημερινά.

 

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού:

  1. Ψυχοθεραπεία:

Οι κρίσεις πανικού σχετίζονται με εσωτερικές συγκρούσεις, φοβίες και άγχος. Μέσω της υποστήριξης από έναν Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας μπορείτε σταδιακά να μειώσετε την εμφάνιση των κρίσεων και στη συνέχεια να δουλέψετε με όλα αυτά που λειτουργούν ως αιτία για την εμφάνισή τους.

  1. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτό που νιώθουμε είναι μόνο δυσάρεστο και όχι επικίνδυνο για την υγεία μας. Όταν αυτό το καταλάβουμε η κρίση είναι ήδη πιο ήπια. Σημειώστε τι συμβαίνει στο σώμα εκείνη τη στιγμή, όχι αυτό που φοβάστε πως θα συμβεί.
  2. Συγκεντρωθείτε στα πράγματα που υπάρχουν γύρω σας ή αν σας φοβίζει το περιβάλλον σε πράγματα που κάνατε νωρίτερα. Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ό, τι που δεν θεωρούμε απειλητικά.
  3. Αναπνέω σωστά. Χρειάζεται σε καταστάσεις ηρεμίας να μάθω να αναπνέω αργά και βαθιά. Ο τρόπος αυτός θα με βοηθήσει σε καταστάσεις πανικού να αποφύγω τον υπεραερισμό και να ρυθμίσω τους καρδιακούς παλμούς, να επαναφέρω δηλαδή τον οργανισμό μου σε κατάσταση ηρεμίας.
  4. Ασκήσεις χαλάρωση. Το να εξοικειωθείτε με ασκήσεις χαλάρωσης σας βοηθάει και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και σε κατάσταση ηρεμίας ώστε να μειώνετε την ένταση στην καθημερινότητά σας ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.
  5. Παραμείνετε πιστοί σε ότι σας έχει προτείνει ο θεραπευτής σας ώστε να μη νιώθετε αβοήθητος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ότι έχετε πει επειδή έχετε εξασκηθεί σ’ αυτό σε περιόδους ηρεμίας σας είναι πιο οικείο και κατ’ επέκταση πιο εύκολο για το κάνετε εκείνη τη στιγμή που νιώθετε αδύναμος/η.
  6. Σωστή διατροφή (αποφύγετε καφεΐνη, αλκοόλ, ουσίες), ποιοτικός- επαρκής ύπνος & καθημερινή άσκηση.
  7. Διατηρήστε τον κοινωνικό σας περίγυρο όσο πιο κοντά σας αντέχετε.
  8. Αναγνωρίστε όσα καταφέρνετε κάθε φορά και επιβραβεύστε τον εαυτός ας γι’ αυτό.
  9. Μην επιλέγετε συχνά δραστηριότητες και ανθρώπους που σας πιέζουν. Χρειάζεται να αυξήσετε τις περιόδους ηρεμίας στη ζωή σας για να μπορέσετε στη συνέχεια να αυξήσετε και τις θετικές σας στιγμές.

Σούχλα Ιωάννα,

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Related Articles

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Diadiktuo.eu || ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ Ε-base.gr

Publish modules to the "offcanvs" position.